8 grundläggande produkter för en strålande hudvårdsrutin!
Hem /Din Hudhälsa /8 grundläggande produkter för en strålande hudvårdsrutin!
Bild av: 8 grundläggande produkter för en strålande hudvårdsrutin!

#face

#skin care

8 grundläggande produkter för en strålande hudvårdsrutin!

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Feb 1, 2023
Bild av: 8 grundläggande produkter för en strålande hudvårdsrutin!

Grundläggande hudvårdsrutin

För den som vill skapa de bästa förutsättningarna för sin hy att må bra är grundläggande kunskaper kring hudvårdsrutinen avgörande. Det kan vara svårt att veta vilka produkter som man ”bör” använda. Under följande kategorier djupdyker vi ner i de mest grundläggande produkterna som är viktigast att använda. Oavsett om du är en rookie gällande hudvård eller bara vill boosta din hy med något nytt så kan du finna användbar information om varje kategori.

Det vanligaste och mest grundläggande produkterna i en hudvårdsrutin är följande:

 1. Rengöring
 2. Exfoliering 
 3. Toner
 4. Ögonkräm
 5. Serum
 6. Återfuktning i form av dagkräm / nattkräm
 7. Solskydd
 8. Ansiktsmask vid behov

1. Rengöring av huden

Rengöring är det första steget i en hudvårdsrutin för att förbereda huden inför nästkommande steg och göra huden mottaglig för produkterna i din hudvårdsrutin. Under rengöringsprocessen avlägsnar du exempelvis smuts, överskottstalg, gamla hudceller, makeup, solskydd och föroreningar som samlats på huden under dagen.

Vilken rengöring som passar just din hud beror framförallt på vilken hudtyp du har. För att få ett bra resultat från rengöringen bör du välja rengöring utifrån din hudtyp eller specifik åkomma som du önskar förbättra. Vilken säsong kan också spela in på grund av livsstil och årstid. 

Det finns olika typer av formulas på rengöring som passar olika hudtyper bättre än andra. 

 • Gel: Passar idealiskt personer med normal, blandad eller fet hud. Gel har en lättare formula och har löddrande egenskaper. 
 • Mousse: Passar de flesta hudtyper. Mousse är lätt huden.  
 • Olja: Passar personer med känslig eller torr hy. Är mycket skonsam utan att torka ut.
 • Creme/mjölk: Passar personer med torr hud. 

2. Exfoliera

Vid exfoliering av huden avlägsnas det yttersta skiktet av döda hudceller så att ny produktion av hudceller stimuleras samtidigt som porerna rengörs på djupet. Syftet med exfoliering är att ta bort ansamlingar av smuts och bakterier. Om huden inte exfolieras regelbundet kan du uppleva att huden blir glåmig, grov och saknar lyster. Detta beror på att gamla hudansamlingar i form av döda hudceller lagt sig som ett lager på hudens yttersta skikt.

Vår hud har en naturlig exfolieringprocess som innebär att gamla hudceller stöts bort och skyddar huden från skadliga inflammationer och bakterier. Det är när dessa ansamlingar av smuts och bakterier samlas som du kan uppleva att huden känns oren, grov och saknar lyster. Med åldern minskar den naturliga exfolieringsprocessen och gamla hudceller kan enklare ansamlas på hudens yta. Genom att exfoliera huden regelbundet stimuleras hudförnyelsen och förbättrar hudens lyster, reducerar rynkor och ger en mjukare yta. Du kan även med hjälp av regelbunden exfoliering motverka tilltäppta porer, uppkomst av acne samt torr hy.

Det finns många olika alternativ av exfolierande produkter som passar olika hudtyper bättre än andra.

 • Mekanisk peeling, eller skrubb: Är en ytlig peeling av hudens yttersta lager och är en bra variant för dig som snabbt vill få en finare lyster och renare hud. Produkten har vanligtvis en fastare konsistens med något typ av korn i sig. Produkten gör sig bäst i ansiktet där du masserar produkten i cirklande mjuka rörelser för att ta bort döda hudceller. Resultatet blir en klarare hud med ett fint lyster.
 • Enzympeeling: Passar dig med känslig hud eller acne därför att den verkar genom att lösa upp bindningarna mellan hudcellerna. Enzympeeling är en snällare variant av peeling som används som en ansiktsmask där enzymerna i masken tar bort döda hudceller samtidigt som masken är lystergivande.
 • Syra-peeling: Finns i många olika varianter, mildare och kraftfullare. Vilken typ du bör använda beror på din hudtyp och önskat resultat. Önskar du dig en stark syra-peeling är det vanligt att detta utförs på en klinik.

3. Toner för djuprengöring

Det avslutande steget i rengöringen är ansiktsvatten, även kallat toner. Toner används för att ta bort de sista resterna av makeup och smuts samt återställa pH-värdet i huden. Varför du vill återställa hudens pH-värde beror på att hudens skyddande barriär ska kunna motstå bakterier och föroreningar bättre.

Vilken typ av toner du ska välja beror på vilken hudtyp och hudtillstånd som du har. Toner kan hjälpa dig stimulera cellförnyelsen, reducera rodnad och irritation, balansera talgproduktionen eller exfoliera huden.

4. Ögonkräm 

Detta område är tunnare och mer benäget för ålderstecken och trötthetstecken som fina linjer, rynkor och mörka ringar. Att använda en specifik ögonkräm kan ge många fördelar för din hud och hjälpa till att bibehålla ett ungdomligt och strålande utseende. Den fuktgivande och näringsrika formulan i ögonkrämen kan hjälpa till att återfukta, strama upp och lugna huden runt ögonen.

5. Viktigt med bra serum

Ett serum har höga koncentrationer av aktiva ingredienser med syfte att nå djupt ner i huden och intensifiera hudvården för att ge ett specifikt resultat, exempelvis applicera mer fukt, förminska porer eller reducera akne eller pigmenteringar.

Serum används i din hudvårdsrutin efter rengöring och ev. toner. Genom att applicera serum direkt på rengjord hud når ingredienserna djupare ned i huden. 

Det finns mängder av serum som lämpar sig för specifika hudtyper och hudtillstånd. Med serum kan du skräddarsy din hudvård genom att använda flera serum samtidigt, så kallad layering. Layering innebär att du applicerar olika serum lager på lager, vilket medverkar till att boosta och bibehålla fukten och behandla flera hudtillstånd samtidigt. Se till att kapsla in fukten och de nyttiga näringsämnen från serumet med hjälp av av din återfuktande dag eller nattkräm.

6. Återfukta huden på rätt sätt

Ansiktskräm är vanligtvis de sista steget i din hudvårdsrutin innan du applicerar adderande solskydd och makeup. En ansiktskräm huvudsakliga uppgift är att ge näring och fukt till din hud, balansera talgproduktion och reparera din hud från påfrestningar. Med en ansiktskräm kan du låsa in serum och andra nyttigheter i din hud.

Det är viktigt att hålla huden i ansiktet återfuktad och det kan göras på flera olika sätt, exempelvis genom en ansiktskräm. En ansiktskräm är en fuktkräm som du använder dagligen. Det är vanligt att ha två olika ansiktskrämer, en för dagen och en annan för natten, då de vanligtvis har olika egenskaper och syften.

Välj en ansiktskräm utifrån din huds kondition och tillfälle. En lättare formula passar dig som har en fetare eller känslig hudtyp medan en torrare hud mår bra av en fylligare ansiktskräm som kan stabilisera fuktnivån i huden.

Välj rätt dagkräm

En dagkräm kapslar in fukten och lägger sig som ett skyddande lager över din hud och medverkar till att du inte förlorar fukt under dagen. Dagkrämen har vanligtvis en lättare formula som gör din hud mjuk och len.

I dagkrämer finns vanligtvis nyttiga ingredienser som din hud mår bra av och som skyddar din hud från fria radikaler som din hud utsätts för under dagen. Vitamin C och antioxidanter är vanliga ingredienser i en bra dagkräm.

Många dagkrämer innehåller SPF för att skydda huden mot skadliga ultravioletta strålar, det ger dock inte ett heltäckande skydd om du befinner dig i solen en hel dag. Addera solskydd över din dagkräm för att få ett heltäckande skydd.

Nattkräm - kräm som lämpar sig för natten

Nattkrämen har andra verkande ingredienser som lämpar sig bättre under natten. Under natten arbetar din hud med att bygga upp och reparera din hud. En nattkräm har vanligtvis en fetare och tjockare konsistens än en dagkräm. Konsistensen bidrar till att stanna kvar längre på huden. Nattkrämen maximerar och adderar fukt till din hud och bygger upp hudbarriären efter dagens olika påfrestningar som din hud genomgått.

Vissa ingredienser är bättre att använda under natten, däribland retinol och exfolierande AHA-syror som gör din hud solkänslig och som därmed inte är lämpliga under dagtid.

7. Skydda huden med solskydd 

Solskydd är en av de viktigaste stegen i hudvårdsrutinen för att din hud ska må bra och se hälsosam ut under hela ditt liv. Genom att skydda huden mot solexponering kan du förhindra tidiga ålderstecken i form av linjer, rynkor och pigmenteringar.

SPF-produkter skyddar huden från skadliga ultravioletta strålar (UV-strålning). Ju högre solskyddsfaktor (SPF) du använder, desto bättre skydd ger du huden. Ju ljusare och känsligare hud du har, desto högre solskyddsfaktor bör du använda. SPF bör användas varje dag oavsett årstid för att skydda huden från skadliga strålar.

Här kan du läsa mer om vilken påverkan skadliga UV-strålar har på din hud.

8. Ansiktsmasken - komplement till din dagliga hudvårdsrutin

Ansiktsmasker för dag och natt

Ansiktsmasker är ett bra komplement till din dagliga hudvårdsrutin. En ansiktsmask används med fördel en till tre gånger i veckan för att ge din hud en extra boost. Det finns en mängd olika typer av ansiktsmasker att använda sig av och det är roligt att variera då olika masker ger olika resultat.

Fördelar med ansiktsmask:

 • Olika masker för olika behov och situation
 • Ger oftast “direkteffekt”
 • Avkoppling samtidigt som huden får en extra boost

Innan du använder din ansiktsmask är det viktigt att du rengör huden ordentligt. Börja därför med rengöring och applicera sedan masken därefter. Du får ett ännu bättre resultat om du även exfolierar/peelar huden efter rengöringen. Hur länge masken ska vara applicerad beror på vilken typ av mask du använder, läs på instruktionerna som medföljer produkten. Vissa ansiktsmasker ska sköljas av efter en viss tid och andra ska masserad in i huden. Därefter avslutas behandlingen med en återfuktande kräm.

Det finns olika typer av ansiktsmasker beroende på vad man har för hudtyp samt behov:

 • Sheetmask: arkmask dränkt i serum som oftast är en hel mask, med hål för ögon, näsa och mun som enkelt
 • Peel-off mask: Mask som dras av från huden och som har exfolierande egenskaper samt tar bort döda hudceller
 • Gelmask: Svalkar och återfuktar huden
 • Krämmask: Passar de flesta hudtyper då de mjukgör, återfuktar och ökar lystern i huden.
 • Lermask: Djuprengöring och masken för den som t.ex. har oljig hy
 • Nattmask: Fungerar som en intensivbehandling över natten.
Relaterade produkter och behandlingar
Inga rekommendationer hittades
Relaterade nyheter och artiklar