Allt du behöver veta inför din rynkbehandling
Hem /Din Hudhälsa /Allt du behöver veta inför din rynkbehandling
Bild av: Allt du behöver veta inför din rynkbehandling

#Rynkbehandling

#Rynkor

#Wrinkles

Allt du behöver veta inför din rynkbehandling

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Apr 24, 2023
Bild av: Allt du behöver veta inför din rynkbehandling

Injektionsbehandlingar är populära behandlingar för att reducera rynkor, fina linjer och släta ut huden för att ge ett föryngrat utseende. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta inför din rynkbehandling, från förberedelserna till vad du kan förvänta dig under och efter behandlingen. 

Vad är en rynkbehandling? 

En rynkbehandling genom injektion är en kosmetisk procedur som syftar till att reducera eller minimera utseendet av rynkor och fina linjer i ansiktet. Denna behandling utförs vanligtvis med hjälp av injicerbara ämnen som injiceras direkt i huden för att skapa en slätare och mer ungdomlig utseende.

Vanligtvis används muskelavslappnande medlet Botulinumtoxin A vid behandling som är ett effektivt och välbeprövat sätt för att reducera eller bli av med rynkor i ansiktet, bl.a. orsakade av åldrande eller vår ansiktsmimik. Behandlingen är snabb, effektiv och har mycket kort konvalescenstid.

Injektionsbehandlingar används även för att motverka spänningshuvudvärk, tandgnissling och överdriven svettning.

Hur fungerar en rynkbehandling?

Muskelavslappnande läkemedel används vid rynkbehandlingar för att temporärt minska aktiviteten i behandlade muskler. Botulinumtoxin A är ett godkänt läkemedel som har använts under många år och är en välbeprövad rynkbehandling. Vid en rynkbehandling blockeras temporärt nervimpulserna till ansiktsmusklerna. Då musklerna inte längre dras samman i samma omfattning kan exempelvis ansiktsmimiken i pannan hamna i ett "viloläge". På så vis slätas huden ut och rynkor samt linjer blir mindre synliga.

Injektionen begränsar temporärt muskelaktiviteten och kan förebygga uppkomsten av tydliga rynkor och fina linjer. Det är viktigt att notera att behandlingen är temporär och effekten avtar efter några månader.

Vad kan behandlas genom injektionsbehandlingar mot rynkor?

Injektionsbehandlingar kan användas för att behandla rynkor och veck i ansiktet, som panna, ögonområdet och mungiporna. Det kan även användas för andra ändamål som behandling av migrän/spänningshuvudvärk, tandgnissling och överdriven svettning.

Exempel på behandlingsområden

 • Rynkor i pannan
 • Skrattrynkor runt ögonen (kråksparkar) 
 • Argrynkan mellan ögonbrynen 
 • Nedsjunkna ögonbryn
 • Rökrynkor ovanför överläppen / läppar
 • Sura mungipor
 • Näsrynkor (bunny lines)
 • Breda och starka käkmuskler
 • Muskelspasmer
 • Tandgnissling
 • Överdriven svettning (hyperhidrosis)
 • Spänningshuvudvärk
 • Asymmetrier i ansiktet

Så går en rynkbehandling till

Vid behandlingen injiceras muskelavslappnande medel försiktigt i det område som ska behandlas. Proceduren är snabb och smärtfri, och ingen bedövning behövs tack vare användningen av en tunn nål.

Risker och biverkningar efter en muskelavslappnande behandling

Vanliga biverkningar inkluderar lokal rodnad eller svullnad kring behandlingsområdet, vilket försvinner inom några dagar. Ibland kan huvudvärk eller klåda uppstå, men dessa symtom brukar försvinna inom en vecka. Svaghet i omkringliggande muskler kan i sällsynta fall förekomma temporärt. 

Då ska du inte göra en muskelavslappnande behandling

Du som är känslig mot Botulinumtoxin bör avstå från behandling med muskelavslappnande medel. Du som är under 18, gravid eller ammande ska/kan inte genomgå en behandling. Även patienter med underliggande muskelsjukdomar som ALS, Myastena Gravis eller liknande sjukdomar bör heller inte genomgå behandling då Botulinumtoxin A har en muskelförlamande effekt.

Viktigt att tänka på innan och efter en behandling

Vad bör jag tänka på inför behandlingen?

 • Innan din behandling bör du inte inta smärtstillande läkemedel Ipren, Voltaren, Diklofenak och Naproxen då dessa läkemedel har en blodförtunnande effekt som ökar risken för blåmärken under behandlingstillfället.
 • Vi rekommenderar att du avslutar ditt intag av Omega 3 och fiskleverolja två veckor före ditt besök.
 • Alkohol har en blodförtunnande effekt och du ska därför inte dricka alkohol dagen före din behandling.
 • Rökning försämrar läkningsprocessen och hållbarheten av din behandling. Undvik därför att röka i närtid både före- och efter din behandling.

Vad bör jag tänka på efter behandlingen?

 • Efter behandlingen bör du undvika att röra eller massera på/omkring behandlingsområdet för att undvika att medlet flyttar på sig under det första dygnet.
 • Avstå från bastu, varma eller kalla bad eller ansiktsbehandlingar första två veckorna.
 • Undvik träning och alkohol under 12 timmar efter behandlingen.
 • Undvik rökning då det försämrar resultatet och förlänger läkningsprocessen.

Resultat efter en muskelavslappnande behandling

När ser man resultat?

Resultaten av en muskelavslappnande behandling blir synliga inom några dagar och når sin fulla effekt efter 10-14 dagar. Effekten är inte permanent och varar vanligtvis i några månader. Varaktigheten av resultatet varierar mellan individer och kan påverkas av tidigare behandlingar. Om du konsekvent genomgått tidigare rynkbehandlingar kan resultatet hålla ytterligare en tid. 

Injektionsbehandlingar är alltid förenade med risker. På Haelo arbetar endast utbildade och legitimerade injektionssjuksköterskor. Boka tid för din konsultation idag. 

Relaterade produkter och behandlingar
Relaterade nyheter och artiklar