En guide till de vanligaste aktiva ämnerna inom hudvård
Hem /Din Hudhälsa /En guide till de vanligaste aktiva ämnerna inom hudvård
Bild av: En guide till de vanligaste aktiva ämnerna inom hudvård

#skin care

En guide till de vanligaste aktiva ämnerna inom hudvård

Författare:
Sofia Pettersson
Publicerad:
Oct 16, 2023
Bild av: En guide till de vanligaste aktiva ämnerna inom hudvård

I dina hudvårdsprodukter finns aktiva ämnen som hjälper din hud till de hudtillstånd du eftersträvar. Nedan listas några av de allra vanligaste aktiva substanserna och hur de verkar. 

Retinol / Vitamin A

Retinol är en vetenskapligt bevisad och erkänt effektiv vitamin A som finns i många anti-aging produkter som bidrar till att göra huden mer resistent över tid. Retinolens aktiva effekt är att den tunnar ut hudytan men gör att överhuden blir tjockare. Effekten blir att huden upplevs jämnare, fastare och ungdomligare och används också för att motverka acne, ärr och fina linjer.

Retinol/vitamin A är en cellkommunicerande ingrediens, vilket innebär att den aktiva substansen kan ansluta sig till en äldre hudcell och få den att bete sig som en ung och frisk cell igen. Retinoler hjälper hudens celler att reparera sig och ökar samtidigt cellförnyelsen.

Produkter med retinol fungerar för dig som vill reducera fina linjer eller porer och få en ökad fukt och volym i din hud. Den är även passande för dig som vill förbättra hudens struktur, ton och färg eller reducera pigmenteringar och solskadad hud.

Vitamin A finns i animaliska livsmedelsprodukter och har även positiva egenskaper på vår syn, hår, immunförsvaret, skelett och cellmembran.

Aminosyror

Aminosyror är byggstenar av peptider eller proteiner som har specifika funktioner, såsom antioxidanter som kan hjälpa din hud att reparera hudens celler. Aminosyror används i hudvård för att framförallt reparera, släta ut och upprätthålla hudens föryngrande egenskaper. Beroende på vilken aminosyra som används inom hudvård kan den ha specifika egenskaper.

Vanliga aminosyror: 

 • Aminosyran Arginin reparerar exempelvis hudceller som är skadade.
 • Histidin har lugnande egenskaper.
 • Lysin ökar fastheten och förbättrar hudens barriär. 
 • Prolin, Leucin och Glycin reducerar fina linjer och rynkor.

Peptider

Peptider, eller enzymer, är korta kedjor av aminosyror som finns naturligt i huden och talar om för cellerna hur de ska fungera bäst. Peptiders syfte inom hudvård är flera, men vanligtvis att stimulera kollagenproduktionen och förbättra hudens spänst och elasticitet. Därför hittas peptider ofta i produkter som motverkar hudens åldrande och varje peptid har ett eget fokusområde.

Fördelar med peptider:

 • Förbättrar hudens fuktbalans
 • Arbetar lugnande på känslig hud
 • Jämnar ut hudtonen
 • Ökar exfolieringsprocessen av huden
 • Fungerar antiinflammatoriskt och är passande vid solskador
 • Minska uppkomsten av fina linjer
 • Upprätta en mer elastisk hud
 • Boosta cellförnyelsen

Peptider ger bäst resultat i kombination med ingredienser som hyaluronsyra, antioxidanter och aminosyror.

Det finns många varianter av peptider med specifika egenskaper:

 • Matrixyl ökar kollagenbildningen i huden.
 • Kopparpeptider ökar också kollagenbildningen men jobbar även inflammationshämmande, skyddar mot fria radikaler och påskyndar bildandet av hyaluronsyra.
 • Det finns även peptider som verkar muskelhämmande och kan ge fina resultatet på rynkor och fina linjer.
 • Inom hudvård är det inte ovanligt att det finns flera varianter av peptider i samma produkt som kombineras för maximal effekt. 

Vitamin C

Aktiv form av vitamin C, även känd som L-askorbinsyra, är en av våra vanligaste antioxidanter och inom hudvård används vitamin C bland annat för att:

 • Skapa lyster
 • Reducera hyperpigmenteringar
 • Reducera ärr och ojämn hudton

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som hindrar fria radikaler att orsaka oxidativ stress, en inre kemisk obalans i huden. Fria radikaler tenderar att bryta ned våra hudceller och snabbar på nedbrytningen av kollagen, vilket resulterar i att huden åldras snabbare.

Genom att tillföra mer frukt och grönt i kosten får vi i oss C-vitamin, vilket också hjälper vårt immunförsvar. För att ytterligare hjälpa huden kan produkter som innehåller vitamin C boosta huden ytterligare och öka lystern, spänsten och reducera ojämn hud.

Niacinamid:

En multifunktionell ingrediens som kan bidra till att minska rodnad, reglera talgproduktionen och förbättra hudens barriärfunktion. Det kan vara särskilt användbart för personer med aknebenägen hud.

Salicylsyra:

En beta hydroxy acid (BHA) som används för att rengöra porer och behandla akne. Det kan penetrera hudens yta och lösa upp talgproppar och döda hudceller som kan orsaka tilltäppta porer.

Hyaluronsyra:

En fuktgivande ingrediens som kan binda fukt till huden och förbättra dess fuktbalans. Det kan ge en återfuktande och plumpande effekt, vilket gör huden mjukare och mer elastisk.

Kollagen:

Ett protein som finns naturligt i huden och som hjälper till att bibehålla dess struktur och elasticitet. Kollagenbaserade produkter kan bidra till att förbättra hudens fasthet och minska synliga ålderstecken.

AHA, PHA och BHA-syror

Denna grupp av syror verkar exfolierande och hjälper till att avlägsna smuts och hudavlagringar på hudens yttersta skikt. Utifrån vilken hudtyp och önskar resultat avgörs val av syra.

AHA -  passar för dig med mogen och torr/känslig hy:

AHA-syror (Alpha Hydroxy Acids) är en grupp syror som bland annat har exfolierande egenskaper. AHA-syra passar extra bra för mogen, torr och känslig hud.

AHA-syror kan hjälpa en mogen hy att öka cellförnyelsen, vilket resulterar i en slätare och jämnare hud med mindre pigmenteringar, linjer och rynkor.

Mjölksyra och mandelsyra tillhör AHA-syrorna och passar personer med känsligare hud. Mandelsyran är bra för acnebenägen hud då den verkar antiinflammatoriskt. Mjölksyran binder fukt och passar en torr hudtyp.

PHA - passar för dig med känslig/torr hy samt mogen hy:

PHA-syror (Poly Hydroxy Acids) är en mildare exfolierande variant än AHA- och BHA-syror. PHA-syror har större molekyler och verkar långsammare i huden. Dess främsta egenskap är att den binder fukt och verkar som antioxidant. Typiska PHA-syror är gluconolactone och lactobionic acid.

PHA-syrans mildare element gör den passande för känslig och torr hud med goda effekter på eksem och rosacea. Den är även bra för en mogen hud på grund av sina antioxidativa fördelar som skyddar från kollagen-nedbrytning.

BHA -  passar för dig med fet- och mogen hy:

I BHA-syror (Beta Hydroxy Acids) är salicylsyra framträdande, vilket gör BHA-syror passande för fet hud med tilltäppta porer eller benägenhet till inflammerad acne. Salicylsyran når ned i porerna och löser upp talgen. BHA-syra fungerar även för en mogen hy då den ökar cellförnyelsen och reducerar rynkor, fina linjer och pigmenteringar.

Relaterade produkter och behandlingar
Inga rekommendationer hittades
Relaterade nyheter och artiklar