Pigmenteringar i huden: Vad är det och hur kan de förebyggas?
Hem /Din Hudhälsa /Pigmenteringar i huden: Vad är det och hur kan de förebyggas?
Bild av: Pigmenteringar i huden: Vad är det och hur kan de förebyggas?

#hudvård

#Hyperpigmenteringar

#Pigmenteringar

Pigmenteringar i huden: Vad är det och hur kan de förebyggas?

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Feb 13, 2023
Bild av: Pigmenteringar i huden: Vad är det och hur kan de förebyggas?

Pigmenteringar kan visa sig på flera olika sätt och beror i de allra flesta fallen på överproduktion av melanin i huden som kan orsakas av olika anledningar. Nedan listas de allra vanligaste variationerna av pigmenteringar i huden. 

Hyperpigmenteringar:

Hyperpigmentering eller pigmentfläckar orsakas av en överproduktion av melanin som är hudens pigment och ger huden dess färg. Pigmenteringar kan visa sig som mörka fläckar, vanligtvis i ansiktet, och kan göra att din hud uppfattas som ojämn. Många personer får pigmenteringar på kroppen av olika faktorer, däribland med åldern, vid hormonella förändringar, genetiska faktorer, solexponering eller vid skador eller inflammation i huden. Fläckarnas utseende kan variera i form, färg och storlek.

Hyperpigmentering av solexponering:

Hyperpigmenteringar artar sig som små mörka fläckar som bildas på huden, vanligtvis i ansiktet, armarna eller på händerna. Hyperpigmenteringar orsakas i de allra flesta fall av intensiv och långvarig solexponering där personer solat utan tillräckligt solskydd. Pigmenteringar blir mer framträdande med åldern, men kan också visa sig i yngre ålder.

Melasma vid hormonella förändringar:

Melasma orsakade av hormonella förändringar är en form av hyperpigmentering som är vanligt under och efter graviditet eller hos kvinnor som äter p-piller. Melasma artar sig som ojämna mörka fläckar som kan vara ganska stora i ansiktet eller på armarna. Vanligtvis visar sig melasma fläckvis i ansiktet runt kinder, panna och överläpp. Fläckarna kan vara både av ljusare eller mörkare karaktär. Fläckarna uppstår och triggas framför allt på grund av solexponering. Under vinterhalvåret bleknar fläckarna, men återkommer sedan vid ny solning.

Postinflammatorisk hyperpigmentering: 

Postinflammatorisk hyperpigmentering är en hudskada som kan leda till brunpigmentering. Det är allra vanligast hos personer som lider av acne eller traumatiska sår.

Ojämn hudton

En ojämn hudton är en oregelbunden missfärgning av huden som beror på överproduktion av melanin. Oregelbunden missfärgning av huden, även kallat hyperpigmentering, kan ge mörka fläckar i exempelvis ansiktet och medverka till att vi ser äldre ut. Den ojämna hudtonen orsakas av flera olika faktorer, däribland solexponering, hormoner eller postinflammatorisk hyperpigmentering. När du solar utsätts exempelvis huden för skadliga UV-strålar vilket ökar risken att få skador i huden, och kan resultera i ojämn hudton med mycket bruna fläckar.

Hur förebygger jag pigmenteringar?

Du kan minska risken för pigmenteringar och förebygga uppkomsten av pigmenteringar genom att: 

  • Undvika överdriven solexponering. Använd solskydd för att minska risken för att få nya pigmentfläckar. 
  • Exfoliera huden regelbundet för att avlägsna smuts och döda hudceller och förbättra hudens upptagningsförmåga. Detta gör det möjligt för andra hudvårdsprodukter som appliceras efteråt att tränga djupare ned i huden och ge bättre resultat.
  • Använd rätt typ av hudvårdsprodukter som har hudreparerande egenskaper - retinol är en favorit hos många och har vetenskapliga belägg för dess effekt.
Boka en konsultation hos oss på Haelo och se vad vi kan göra för dig. 
Relaterade produkter och behandlingar
Inga rekommendationer hittades
Relaterade nyheter och artiklar