Säkerhet och risker med injektionsbehandlingar
Hem /Din Hudhälsa /Säkerhet och risker med injektionsbehandlingar
Bild av: Säkerhet och risker med injektionsbehandlingar

Säkerhet och risker med injektionsbehandlingar

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Jun 6, 2023
Bild av: Säkerhet och risker med injektionsbehandlingar

Inför en eventuell injektionsbehandling kan det vara bra att vara medveten om de säkerhetsaspekter och potentiella risker med injektionsbehandlingar. Läs om vikten av att välja en erfaren och legitimerad behandlare, förstå de möjliga biverkningarna och hur man kan minimera riskerna. Utforska säkerhetsriktlinjer, vanliga frågor och få råd om hur du kan vara väl förberedd och känna dig trygg inför din behandling.

Säkerhet och risker med injektionsbehandlingar

Nedan följer information för dig som vill veta mer om säkerhet och risker med injektionsbehandlingar. 

Är fillers farligt?

Våra fillers innehåller hyaluronsyra, något som redan finns naturligt i kroppen men som minskar i volym med åldern. Hyaluronsyrafillers har en fastställd säkerhet och hög toleransgrad. Emellertid kan fillersbehandlingar innebära vissa risker, precis som med alla andra behandlingar. I det allra flesta fall beror komplikationerna på, dels om det är ett känt fillermärke, hur individen svarar på produkten, dels hur produkten injiceras och i vilken mängd. 

Fastställ alltid att din behandlare är legitimerad injektionsbehandlare och använder högkvalitativa produkter. Inför din behandling ska du tillsammans med behandlare diskutera biverkningar och potentiella risker med injektionsbehandling med fillers. Det är viktigt att du får svar på dina frågor och funderingar innan du beslutar dig för att genomgå en behandling.

Är Botox farligt? 

Detta läkemedel är potent och verkar genom att hämma nervens impuls till musklerna där det sprutas in och ger en tillfällig förlamning. Det är farligt att få mycket höga doser eller att få behandling med t ex okänt fabrikat där man inte kan garantera renheten i samband med tillverkningen och framställningen av toxinet. För våra kunders säkerhet använder vi endast godkända estetiska doser, FDA-godkända märken samt har certifierad och utbildad sjukvårdspersonal som behandlar den individ som önskar en relativt snabb, effektiv och säker lösning för sina besvär.

Hur säkert är Botox för rynkor?

Botox är ett av de mest välstuderade läkemedel som finns i världen och har visat sig vara ett säkert alternativ för att behandla dynamiska rynkor, dvs rynkor som uppstår när man gör vanliga ansiktsuttryck eller behandla andra medicinska diagnoser. Den goda säkerhetsprofilen har gjort att många miljoner människor kan dra nytta av behandlingseffekten vid upprepade behandlingar, oavsett om det är i medicinskt eller estetiskt syfte.

Är Botox eller fillers farligt på lång sikt?

Många internationella kliniska studier har noggrant undersökt säkerhetsprofilen av både olika fillers och Botox sedan 90-talet och de produkter vi använder har uppvisat mycket hög säkerhetsprofil vid användande i samband med estetiska behandlingar, så du kan vara trygg i att injektionsbehandlingar generellt är säkra och inte orsakar allvarliga sjukdomar eller symptom på lång sikt.

Är injektionsbehandling säkert?

Det finns alltid vissa risker med injektionsbehandlingar: komplikationer, infektioner och allergiska reaktioner kan uppstå vid injektionsbehandlingar men är ovanliga. 

Sedan 1 juni 2021 har estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar fått nya regelverk. Regelverket lagstadgar bland annat att för att utföra estetiska injektionsbehandlingar krävs det att personen är legitimerad läkare, tandläkare, sjuksköterska, eller har specialistkompetens inom injektioner.   

Vi arbetar endast med legitimerade behandlare med mycket goda kunskaper och expertis inom injektionsbehandlingar av både fillers och muskelavslappnande medel. Våra medarbetare har lång och gedigen erfarenhet av injektionsbehandlingar och en medicinsk utbildning i botten. Våra behandlare samarbetar med medicinsk sakkunnig och ansvarig läkare för att säkerställa säkerheten vid samtliga av våra behandlingar.

Vilken klinik och vilken behandlare som utför behandlingen är A och O för att säkerställa att din behandling ska gå så smidigt och säkert som möjligt. Vår utbildade personal har gedigen erfarenhet av att injicera produkterna och genomgår löpande utbildningar inom nya tekniker och produkter. Vi har ett brett sortiment av utvalda fillers i vår produktkatalog med de säkraste, högkvalitativa och icke-animaliska komponenterna för att ytterligare säkerställa säkerheten vid våra injektionsbehandlingar.

Allergier och bieffekter med injektionsbehandlingar

Hur snabbt efter en fillerbehandling kan man få en reaktion?

En allvarlig reaktion efter en fillersbehandling kan uppstå i samband med eller direkt efter en fillerbehandling. Detta är dock ovanligt.

Kan Botox orsaka allergier?

Det är mycket sällsynt att man drabbas av en allergisk reaktion då den typ av toxin som används är kemiskt ren produkt. Det finns få fall, i t ex Asien, där patienter drabbats av nässelutslag, men inga andra allvarliga biverkningar efter estetisk behandling med toxin.

Vilka är dom vanligaste biverkningarna för Botox?

De vanligaste biverkningar är lokal svullnad vid behandlingsområdet samt eventuella blåmärken. Dessa biverkningar brukar försvinna av sig själv inom några dagar. Generellt uppträder milda biverkningar inom de första dagarna efter injektionsbehandlingen. Biverkningar i form svullnad eller rodnad brukar vara av snabbt övergående karaktär. I vissa sällsynta fall kan biverkningar kvarstå i några månader eller längre. Vid svår svullnad och svårigheter att andas, muskelsvaghet, yrsel eller feber ska du kontakta sjukvård.

Hur påverkar en injektionsbehandling kroppen?

Är Botox dåligt för kroppen?

När vi använder muskelavslappnande medel så är det i små, säkra mängder som inte orsakar långvariga men eller symptom och som bryts ned av kroppen inom ca 3-4 månader. I de mycket sällsynta fall som finns beskrivna i studier då något allvarligt inträffat har det kunnat förklaras av bakomliggande medicinska orsaker. Hos oss genomgår du alltid en medicinsk konsultation innan en eventuell behandling, för att vi ska kunna upptäcka eventuella riskfaktorer som gör att vi kan behöva avråda från en behandling.

Finns det nackdelar med fillers?

Injektionsbehandlingar är aldrig helt riskfria, precis som med alla andra behandlingar, dock är komplikationer ytterst ovanligt när det kommer till injektionsbehandlingar.

Vad är för- och nackdelar med fillers?

Fillers ger inte ett permanent resultat, du behöver fylla på produkten efter en tid för att bibehålla resultatet. Vissa ser det som en av fördelarna med injektionsbehandlingar med fillers, medan andra önskar ett bestående resultat som håller. Fillersbehandlingar är en av de vanligaste estetiska injektionsbehandlingarna. Kunskapen och kompetensen kring estetiska injektionsbehandlingar med fillers har gjort behandlingen säkrare och produkterna bättre.

Vad är det för risker med injektioner?

Kan botox göra mina rynkor värre?

Nej, det är helt omöjligt för toxin att försämra själva rynkorna efter en behandling.

Kan fillers göra mig sjuk?

Kroppen är intelligent och kan integrera den hyaluronsyran som fillern består av i den egna naturliga vävnaden, då fillern är mycket likt kroppsegen hyaluronsyra. Det är väldigt låg risk att du skulle bli sjuk av din fillerbehandling, men det finns enstaka individer som kan känna en mild sjukdomskänsla direkt efter en injektionsbehandling som går över inom något dygn. Detta är helt ofarligt och övergående.

Är det värt att göra fillers?

Det finns vetenskapligt bevisat signifikant värde i att investera i att vårda sitt yttre då ett attraktivt yttre kan ge flera fördelar för självförtroendet samt i samspelet med andra individer i både professionella och sociala sammanhang.

Att genomgå en fillerbehandling kan vara en lösning som kan hjälpa en på traven till ökad attraktivitet och ökat självförtroende men är inte en lösning för alla. En injektionsbehandling kan ha mycket stort värde för någon som t ex vantrivs över något som vi kan hjälpa till att förbättra eller åtgärda.  

Kan fillers förstöra mitt ansikte?

Fillers som injiceras på oetiskt sätt, i för stor mängd eller på fel ställen i ansiktet, med felaktig teknik eller med permanenta fillermaterial kan orsaka långvariga och permanenta skador. Detta är dock något som du kan undvika genom att välja en klinik som vår, där man värdesätter etik, har välutbildad personal, innehar patientförsäkring och endast utför behandlingar som vi tror kan gynna dig som kund. 

Kan fillers göra att jag åldras fortare?

Hudens åldrande påskyndas inte av fillers - det är snarare tvärtom eftersom huden kan få mer lyster, ökad kollagenproduktion och återfå fukt vilket ofta kan resultera i att huden ser slätare, mer återfuktad, fastade och hälsosammare ut eftersom man tillför hyaluronsyra som binder fukt i huden. Åldrandet i huden kan däremot påskyndas av överdriven solexponering, tobak eller en näringsfattig/sockerrik kost.

Kan fillers flytta sig?

Fillers kan migrera från en plats till en annan. Anledningen är vanligtvis att behandlaren har injicerat fillern felaktigt eller i för hög dos. Det kan också bero på att patienten har vidrört eller masserat området som blivit behandlat direkt efter behandlingen, vilket kan leda till att produkten flyttar på sig.

Injektionsbehandlingar är alltid förenade med risker. På Haelo arbetar endast utbildade och legitimerade injektionssjuksköterskor. Boka tid för din konsultation idag. 
Relaterade produkter och behandlingar
Relaterade nyheter och artiklar