Vad är acne, varför lider jag av det och hur kan det behandlas?
Hem /Din Hudhälsa /Vad är acne, varför lider jag av det och hur kan det behandlas?
Bild av: Vad är acne, varför lider jag av det och hur kan det behandlas?

#Acne

#akne

#Skincare

Vad är acne, varför lider jag av det och hur kan det behandlas?

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Jan 31, 2023
Bild av: Vad är acne, varför lider jag av det och hur kan det behandlas?

Många lider av acne och upplever brist i både självförtroende och estetik på grund av det. Varför vissa personer är mer benägna att få acne än andra beror på flera faktorer. Nedan kan du läsa mer om vad acne är, varför det uppstår, hur du själv kan behandla acne samt när du ska söka hjälp hos en specialist.

Vad är acne och hur kan den se ut?

Acne beror på inflammerade talgkörtlar i huden som visar sig som utslag i ansiktet, bröstet och ryggen där vi har flest talgkörtlar. Inflammationen och även infektionen som är associerad med acne triggas av hudbakterier som normalt finns i vår hudflora, s k Propionibacterium acnes. Obalansen och påslaget av köns- och stresshormonerna brukar oftast uppstå i puberteten, men kan även drabba vuxna. Utslagen som uppstår vid acne är vanligtvis röda, gula eller vita upphöjningar i huden som ser inflammerade ut och kan vara väldigt ömma.

En acnebenägen hud är glansig och känns fetare än andra hudtyper. Det är inte ovanligt att hudens porer täpps till och bildar vita eller svarta pormaskar. Acne kan också visa sig genom att pormaskarna i huden blir förstorade. Vid värre fall av acne kan huden bli inflammerad som visar sig som bölder som ligger djupare ned i huden, dessa kan ge ärr och efterföljande hyperpigmenteringar i huden när acnen har läkt ut.

Vad beror acne på?

Varför man får acne kan bero på flertal olika faktorer, bland annat ärftlighet, obalans i hormonproduktionen eller hudtyp. Det är vanligast att acne uppkommer i samband med puberteten. Under puberteten sker hormonförändringar som ökar talgproduktionen i huden. Kroppens talgkörtlar börjar producera en större mängd talg än tidigare vilket gör huden fetare. Det kan då bildas finnar, pormaskar och utslag i huden. 

Pormaskar

Pormaskar, s k komedoner, är svarta, mörka eller vita upphöjningar i huden som uppstår på grund av att hudens porer eller hårsäckar täppts till. Uppkomsten av pormaskar börjar vanligtvis i puberteten i samband med att kroppens talgproduktion ökar. Det är vanligt att personer med fet, oljig eller acnebenägen hud har mer synliga pormaskar. Det beror på att dessa hudtyper har högre produktion av talg. När en pormask bildas har våra porer blockerats av ett överskott av bakterier, döda hudceller och sebum. Pormaskar finns över hela kroppen, men är vanligast förekommande i ansiktet, på ryggen, axlar eller bröstkorg eftersom vi har flest talgkörtlar och porer på dessa områden. Sebum är nödvändigt för vår hudhälsa, då det återfuktar och skyddar vår hud, men ibland producerar kroppen för mycket sebum som då kan tänja ut våra porer vilket gör att pormaskar kan uppstå.Uppkomsten av pormaskar har flera olika anledningar, däribland genetiska faktorer och kan också bero på livsstil. Det allra vanligaste är hormonella förändringar, vid puberteten när talg- och sebumproduktion ökar, vid graviditet, menstruation eller stress.

Vad förvärrar acne?

Acne kan förvärras om huden inte rengörs eller exfolieras tillräckligt. Det kan leda till att huden och hårsäckarna täpps igen, pormaskar och finnar uppstår och blir lätt inflammerade av smuts och bakterier. En inflammerad acnehud är mer mottaglig och känslig - både för ärr och pigmenteringar, om du exempelvis klämmer finnarna eller rör vid huden mycket. Solljus kan både lindra acne, men även stimulera inflammationen i huden, vilket gör att det är av stor vikt att du använder solskydd som är anpassad för fet hud.

Vad kan man göra för att bli av med acne?

För att bli av med acne finns det olika tillvägagångssätt, dessa beror på hur pass omfattande dina besvär är. För de flesta personer räcker det med att använda anpassade produkter som bidrar till att inflammationer och talgproduktionen hålls i schack.

  • Rengör huden regelbundet: Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild rengöringsprodukt som passar din hudtyp.
  • Undvik att peta på eller klämma finnar: Detta kan leda till ärrbildning och spridning av bakterier.
  • Välj hudvårdsprodukter som är anpassade för fet/oljig eller acnebenägen hud. Dessa produkter innehåller ingredienser som är anpassade för att minska talgproduktionen utan att torka ut huden, vilket vanligtvis gör att hudens talgproduktion ökar. Serum som exfolierar på djupet och går ner djupare i huden är ett bättre alternativ än hårda skrubbar som sprider omkring bakterier och ökar inflammationen i huden. 
  • Salicylsyra är en ingrediens som finns i många produkter som är anpassade efter en acnebenägen hud. 
  • Undvik feta krämer och oljor som täpper till hudens talgkörtlar och ökar inflammationsrisken i huden.
  • Undvik att klämma finnar då detta vanligtvis förvärrar hudens tillstånd och gör att bakterier sprids.
  • Sola varsamt och använd solskydd: Solskydd kan hjälpa till att minska inflammation och förhindra ärrbildning.
  • Se över dina sminkprodukter och sminkredskap och undvik produkter som innehåller olja eller fett.
  • Se över ditt intag av socker, mjölkprodukter och alkohol samt rökning då det kan vara faktorer som kan förvärra acnen. 
  • Håll dig hydrerad: Drick tillräckligt med vatten för att hjälpa till att hålla huden frisk.

När ska jag söka professionell hjälp för min acne? 

Om du lider av acne kan det vara svårt att veta när det är dags att söka professionell hjälp. Generellt sett är det en bra idé att kontakta en hudläkare eller hudterapeut om din akne inte svarar på produkter för acnebenägen hud eller om den försämras. Du bör också söka hjälp om din acne är allvarlig och orsakar ärrbildning eller om du har smärtsamma cystor eller knölar.

Andra tecken på att du bör söka professionell hjälp inkluderar om din acne påverkar ditt självförtroende och din mentala hälsa, eller om du märker en plötslig förändring i din hud, till exempel om du får utslag som du aldrig har haft tidigare. En hudläkare eller hudterapeut kan ge dig en noggrann diagnos av din akne och rekommendera lämpliga behandlingsalternativ.

Vill du ta reda på vad vi på Haelo kan göra för din hud? Boka en konsultation till någon av våra hudteraputer för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig till en acnehud.
Relaterade produkter och behandlingar
Inga rekommendationer hittades
Relaterade nyheter och artiklar