Varför är det nödvändigt med hudvård?
Hem /Din Hudhälsa /Varför är det nödvändigt med hudvård?
Bild av: Varför är det nödvändigt med hudvård?

#hudvård

Varför är det nödvändigt med hudvård?

Författare:
Sofia Pettersson
Publicerad:
Apr 19, 2023
Bild av: Varför är det nödvändigt med hudvård?

Din hud är ditt största organ och dagligen utsätts den för olika påfrestningar som kan påverka dess hälsa och utseende. I denna artikel undersöker vi varför hudvård är viktig och vilka rutiner och produkter som kan hjälpa dig att bibehålla en frisk och strålande hud. Oavsett om du vill förebygga ålderstecken, bekämpa specifika hudproblem eller helt enkelt vårda din hud på bästa sätt, finns det tips och råd som kan vara till nytta för dig

Är hudvård nödvändigt?

Din hud utsätts dagligen för olika externa påfrestningar som påverkar din huds kondition. Huden kan förlora lyster, skydd eller volym. Med åldern minskar kroppens naturliga produktion av exempelvis hyaluronsyra, kollagen och andra viktiga ämnen som hjälper huden att hålla sig slät, återfuktad och ungdomlig. Genom att tillhandahålla huden en god hudvårdsrutin med produkter rika på ämnen som ger huden en extra boost kan du bibehålla exempelvis lyster, fukt, spänst samt reducera fina linjer och rynkor.

Hudvård kan också bibehålla en bra balans för hudens egen skyddsbarriär av naturliga fetter och oljor.

Hudvård kan vara extra viktigt att använda för personer som lider av specifika hudåkommor, exempelvis acne, rosacea eller eksem, då dessa åkommor vanligtvis behöver anpassade produkter för att inte förvärra problemen.

Varför är hudvård viktigt?

Vården av huden är viktig för att förlänga och förbättra hudens kondition och göra den motståndskraftig mot yttre påverkan från miljön.

Varför är hudvårdsrutiner viktiga att följa?

Din hud mår bra av rutiner och att bli omhändertagen av produkter som är anpassade för din hudtyp samt för vilken typ av hudåkomma som du önskar behandla. Hudvårdsrutiner är viktiga att följa av flera anledningar. Till exempel är det av stor vikt att följa en specifik ordning för att du ska få ut maximalt av produkternas goda effekt. Om du applicerar exempelvis hudkrämen först kommer den att blockera att de övriga produkternas aktiva ingredienser når ned i djupet på din hud och resultatet som du förväntar dig kan utebli.

Det är också viktigt att din hudvårdsrutin innehåller produkter som är anpassade för din hud och hudtyp. Om du har en torr hud är produkter som är anpassade för torr hud ett bättre alternativ än produkter anpassade för fet hud, då dessa fetare produkter kommer täppa till huden, vilket ökar chansen att få finnar och porer.

Är hudvårdsprodukter viktiga?

Om du önskar att bevara huden i så bra skick som möjligt eller förbättra en hudåkomma, exempelvis acne eller torr hud så är de hudvårdsprodukter du väljer att använda viktiga för att få det resultat du önskar. Det är individuellt hur mycket tid, energi och kostnader varje person väljer att lägga på sina hudvårdsprodukter. Många ägnar mycket av sin tid på att vårda sin hud, medan andra lägger minimalt med tid. Beroende på genetiska faktorer, livsstil och hudtyp kan du behöva vårda huden mer eller mindre. 

Måste man använda hudkräm?

Huden utsätts ständigt för yttre påfrestningar i form av väder och vind. Därför är det i de allra flesta fall en bra skyddande hudkräm en bra investering om man önskar bibehålla fukt och skydd till sin hud. Det finns många olika alternativ till hudkrämer idag, dag- och nattkrämer, som innehåller olika ingredienser anpassade för årstid, hudtyp och hudåkommor.

Många upplever att huden blir mjukare och lenare när de applicerar hudkräm och att huden skyddas från exempelvis smink och annat som kan medföra att huden känns torr och smutsig. Vissa hudtyper är mer benägen att behöva hudkräm, exempelvis torr, känslig eller fet hud.

Vad är viktigast med hudvård?

De tre viktigaste stegen för de allra flesta hudtyperna för att huden ska må bra är rengöring, återfuktning och solskydd. Utöver det kan en acnebenägen hy behöva produkter anpassade för acne, medan en känslig hy kan behöva en mild produkt som verkar antiinflammatoriskt och lugnande. 

Hudvård är individuellt och vad för rutin som passar beror helt  på din huds egen kvalitet och kondition. Vissa hudtyper behöver mer vård och omsorg än andra hudtyper. Det är inte säkert att din hud reagerar väl med alla produkter, trots att dessa är anpassade efter din hudtyp. Många behöver prova sig fram till produkter som deras hud mår bra av.

Finns det risker med hudvårdsprodukter?

Är hudvårdsprodukter säkra?

Det är viktigt att välja rätt produkt utifrån just din hudtyp och dina behov. Det finns en mängd olika varumärken på marknaden när det kommer till hudvård. Se till att välja ett märke som det ligger forskning bakom. Om du är osäker på vilka märken eller produkter som är säkra att använda eller vilka som passar just dig är du välkommen att kontakta våra auktoriserade hudterapeuter för hjälp.

Kan alla använda hudvårdsprodukter?

Det finns ett brett utbud av hudvårdsprodukter från en mängd olika märken, vilket gör det lättare att välja rätt produkt utifrån just din hudtyp. Det bör alltså gå att hitta något som passar alla.

Är hudvårdsprodukter säkra att använda om man är gravid?

Det finns ingredienser i produkter som ska undvikas när man är gravid. Kontakta gärna våra auktoriserade hudterapeuter för rådfrågning.

Är det dyrt med hudvård?

Vad kostar hudvård?

Priserna för hudvård kan variera kraftigt från märke till märke av olika anledningar. Skillnaden mellan en prisvärd hudvårdsprodukt mot en dyrare variant som påstår sig göra "samma sak" kan t ex vara koncentrationen och kvaliteten av de aktiva ingredienserna, marknadsföringen samt paketeringen.

Varför är hudvårdsprodukter dyra?

En dyrare produkt är heller inte alltid synonymt med mer effektiv eller bättre resultat, men vissa patentskyddade ingredienser kan vara dyrare eftersom de är sällsynta. En del konsumenter är angelägna om att unna sig en lyxig hudvård för att det sätter guldkant på en vardagsrutin - de värdesätter doften, känslan när krämen appliceras på huden och lätt absorberas eller en snyggt paketerad produkt som ser fin ut på badrumshyllan medan andra individer hellre vill ha något som funkar bra, är på lägre prisnivå och bryr sig mindre om upplevelserna kring hudvårdsrutinen.

Upptäck vårt sortiment på Haelo eller gör vår Skin Guide och få individuellt anpassade rekommendation för just din hy. 
Relaterade produkter och behandlingar
Inga rekommendationer hittades
Relaterade nyheter och artiklar