Varför solskydd är viktigt - en guide till solens skadliga effekter på din hud
Hem /Din Hudhälsa /Varför solskydd är viktigt - en guide till solens skadliga effekter på din hud
Bild av: Varför solskydd är viktigt - en guide till solens skadliga effekter på din hud

#Solskydd

#SPF

#sunscreen

Varför solskydd är viktigt - en guide till solens skadliga effekter på din hud

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
May 12, 2023
Bild av: Varför solskydd är viktigt - en guide till solens skadliga effekter på din hud

Solens strålar kan orsaka allvarliga skador på huden, inklusive solbränna, rynkor, pigmentfläckar och hudcancer. I denna artikel kommer vi att diskutera varför solskydd är viktigt och hur du kan skydda din hud på bästa sätt. Lär dig mer om hur du kan hålla din hud hälsosam och ungdomlig genom att skydda dig från solen.

Varför är solskydd så viktigt?

Att skydda sin hud mot solen är viktigt för att undvika allvarliga hälsoproblem. Solens ultravioletta strålar kan skada huden och orsaka brännskador, solskador och öka risken för hudcancer. UV-strålning kan också förvärra akne, åldrande och orsaka pigmentförändringar. Det är därför rekommenderat att man använder solskydd med högt SPF-tal och undviker att vistas ute mitt på dagen då solens strålar är som starkast. Genom att skydda sin hud mot solen kan man bibehålla en hälsosam och ungdomlig hud under en längre tid.Vad är SPF och hur bör jag använda SPF? 

SPF eller solskyddsfaktor skyddar din hud mot solen. En högre SPF innebär att produkten ger ett längre skydd mot solens skadliga UV-strålar. SPF finns i många av våra dagliga hudvårdsprodukter, vanligtvis i vår dagkräm.

Solskydd finns i många varianter, däribland spray och mist, vilket passar dig som önskar använda solskydd ovanpå din make-up. Det finns även som vattenfast lotion eller spray, vilket är att föredra under en dag på stranden. 

Nedan följer några goda råd för att applicera solskydd på rätt sätt:

  • Välj rätt SPF: Välj en solskyddsprodukt som har en hög SPF-nivå, helst SPF 30 eller högre.
  • Applicera i rätt mängd: Applicera tillräckligt mycket solskyddsprodukt för att täcka hela området som ska skyddas, inklusive ansikte, nacke, öron och händer. 
  • Applicera i rätt tid: Applicera solskyddsprodukten minst 15-30 minuter före du exponeras för solen.
  • Återapplicera regelbundet: Återapplicera solskyddsprodukten minst varannan timme eller oftare om du badar eller svettas mycket.
  • Använd rätt teknik: Applicera solskyddsprodukten genom att först ta en liten mängd i handflatan och applicera sedan på huden i cirkulära rörelser tills den absorberats helt.
  • Glöm inte områden: Använd en läppbalsam med solskydd för att skydda läpparna och glöm inte områden såsom hårfästet och ögonlocken.

Genom att följa dessa enkla tips kan du skydda din hud mot skadliga UV-strålar och minska risken för solskador. Nedan kan du läsa mer för att få en djupare förståelse om olika varianter av ultravioletta strålar och varför det är viktigt att skydda sig.

Vad innebär ultravioletta strålar?

UV-strålning kommer från solen och finns i 3 olika varianter: UVC, UVA OCH UVB-strålar. I lagom mängd är UV-strålar bra för oss eftersom UV-ljus hjälper vår kropp att producera D-vitamin som håller oss friska. Däremot är det viktigt att skydda sig från solens skadliga strålar för att inte påskynda åldrande, få skador på hud eller i värsta fall hudcancer.

UVA-strålar

UVA-strålarna finns året om, är osynliga för oss och utgör 95% av de UV-strålarna som tränger djupare ned i huden och kan passerar genom moln och fönsterglas. Det är inte UVA-strålningen som ger oss den solkyssta brännan vi vanligtvis vill åt. UVA-strålning producerar fria radikaler, vilket kan skapa cellförändringar och leda till pigmentförändringar, påskynda åldrandet, göra huden mindre spänstig och i värsta fall utveckla hudcancer.

UVB-strålar

UVB-strålar utgör de resterande 5 procenten av den strålning som når jordens yta. UVB-strålning kan inte likt UVA-strålar tränga igenom moln eller glasfönster, dock kan strålningen nå hudens översta skikt och skada ditt DNA i hudcellerna. Det är UVB-strålning som gör din hud solbränd. Det bruna pigmentet, melanin, bildas för att skydda huden från strålarna. Om du utsätter dig för UVB-strålning under för lång tid eller inte är tillräckligt skyddad kan din hud bli bränd och röd. Det är kroppens sätt att varna dig för att din hud nu är skadad. UVB-strålning kan även orsaka brännskador, allergiska reaktioner och hudcancer.

UV-index

UV-index beskriver hur stark UV-strålningen är i olika delar av landet under olika årstider. Den utgår från en skala mellan 1-11 och är en bra indikator på hur mycket och vilket solskydd vi behöver för att skydda oss från skadliga strålar. Ju högre siffran är på skalan, desto större är risken att du bränner dig.

Relaterade produkter och behandlingar
Inga rekommendationer hittades
Relaterade nyheter och artiklar