Vilken hudtyp har jag?
Hem /Din Hudhälsa /Vilken hudtyp har jag?
Bild av: Vilken hudtyp har jag?

#face

#Hudtillstånd

#hudvård

#skin care

Vilken hudtyp har jag?

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Jul 1, 2023
Bild av: Vilken hudtyp har jag?

Att förstå sin hudtyp är en viktig del av en hälsosam hudvårdsrutin. Olika hudtyper kräver olika behandlingar och produkter för att hålla huden frisk och strålande. I denna artikel kommer vi att titta närmare på de vanligaste hudtyperna och ge tips på hur man kan vårda dem på bästa sätt. Läs vidare för att lära dig mer om din egen hudtyp och vad den behöver för att må bra.

Normal hud

En normal hud är mestadels helt problemfri och håller sig i balans. Den upplevs mjuk och är varken för fet eller torr. En normal hud har en jämn färgton, små porer och lider sällan av acne, inflammationer eller utslag. Den här hudtypen kräver återfuktning, rengöring och UV-skydd för att bibehålla sig fräsch och spänstig. 

Vid normal hud är tillstånd där huden svider, stramar eller kliar ovanligt. Normal hud kan behöva extra återfuktning så att yttre påfrestningar som väder och föroreningar inte ska påverka hudens kvalitet. Därför kan det vara extra viktigt att använda återfuktande produkter som tillsätter fukt i huden. Produkter som innehåller något av följande ämnen; glycerin, xylitol, betaine och sorbitol är goda alternativ för en normal hud.  

Den normala huden påverkas också av solexponering, avgaser och näringsintag som skapar fria radikaler, därför mår en normal hud ofta extra bra av produkter som innehåller antioxidanter, exempelvis vitamin C eller vitamin E som bidrar till att dröja hudens åldrande.

Fet hud

En fet hudtyp kännetecknas av glansigare yta, stora porer och/eller finnar/pormaskar. Denna hudtyp blir enklare tilltäppt och har lättare att få finnar och stora porer på grund av högre talgproduktion. Därför är det extra viktigt att du använder produkter som är anpassade för fet hud som löser upp tilltäpptheter och balanserar talgproduktionen. 

Många med fet hud gör misstaget att försöka torka ut huden, vilket bidrar till att huden istället producerar en större mängd talg för att kompensera hudens uttorkade yta. En fet eller oljig hud mår bra av lättare produkter i kräm eller gelform. 

Dessa produkter täpper sällan till porer och minskar risken för uppkomst av pormaskar, finnar och acne. Porsammandragande ansiktsvatten och milda exfolierande produkter som löser upp tilltäpptheter utan att torka ut huden är också passande alternativ för fet eller oljig hud. 

Vid oljig eller fet hud kan produkter som innehåller zink, Vitamin A (retinol), eller Vitamin B3 (niacinamid) vara ett bra alternativ då ingredienserna dämpar oljeproduktionen i huden och motarbetar oljig hud på ett milt vis.  Även produkter med syror som AHA, BHA och PHA är passande för dig med fet hud då dem bland annat verkar porförminskande.

Kombinerad hud

En kombinations hy brukar kännetecknas av en fetare hud i T-zonen (panna, näsa och haka) medan huden på övriga delar i ansiktet är normal eller torr. Kombinerad hud är den vanligaste hudtypen, men också den mest svårbehandlade. 

En kombinationshy behöver varierade hudprodukter beroende på om området är torrare eller fetare. De torrare partierna behöver mer återfuktande produkter än de fetare zonerna som inte kräver lika mycket fukt.

Om man har möjlighet är ett bra tips att punktbehandla de olika områdena med produkter som är anpassade efter ansiktets olika delar. Man kan exempelvis använda två olika krämer, en för T-zonen och en för de övriga delarna av ansiktet för att uppnå ett bättre resultat än om man använder en och samma kräm för hela ansiktet.

Känslig hud

En känslig hud kännetecknas av att den är mer mottaglig för yttre påfrestningar och lättare blir röd och irriterad än övriga hudtyper. Den har fler ytliga och vidgade blodkärl, vanligtvis kring näsa och kinder samt reagerar kraftigare på livsstilsvanor som intag och konsumtion av alkohol, rökning, kaffe, starka hudvårdsprodukter, beröring och solexponering. 

Om du har känslig hud kommer din hud reagera starkare på vissa ämnen som den kommer i kontakt med. Därför är det bra att vara lite mer uppmärksam på vad din hud reagerar på. Många upplever att deras hudkvalité försämras av  bland annat alkohol, eteriska oljor, propylenglykol, och vissa konserveringsmedel som methylisothiazolinone, fenoxietanol (phenoxyethanol) och bensoesyra (benzyl alcohol) samt ethylhexylglycerin. Avstå gärna från hårda skrubbkrämer, starka serums och hårt exfolierande produkter. 

En känslig hud mår bra av mildare produkter som är snälla mot huden. BHA-syror är lämpade för känslig hud då de verkar antiinflammatoriskt och milt exfolierande.

Mogen hud

Hos en mogen hud är cellomsättningen långsammare samtidigt som elastin, hyaluronsyra och kollagenet lättare bryts ned och har svårare att återställas. Resultatet blir en hud som saknar lyster och fyllighet, har fler framträdande fina linjer och rynkor samt att huden lättare blir torr. 

En mogen hud är en åldrad  hy, där gener, luftföroreningar och UV-ljus spelar stor roll på hudens kondition. Både UV-ljus och luftföroreningar åldrar huden genom att fria radikaler bildas i huden. Fria radikaler bryter ned cellerna i huden och gör cellförnyelseprocessen långsammare.

En mogen hy behöver därför mycket fuktgivande produkter samt produkter som skyddar huden. Produkter som stimulerar kollagenbildningen och reparerar skador är att föredra. Retinoler och AHA-syror har bra effekt på mogen hy då de reducerar linjer och rynkor samt verkar återfuktande.

Torr hud

En torr hud kännetecknas av lägre talgproduktion och saknar adekvat mängd fukt och fett. Huden upplevs som torr, stram och sträv. Vid väldigt torr hud kan du få besvär med eksem som kan klia och irritera, vilket kan förvärras av värme. En torr hud får sällan finnar eftersom talgproduktionen är lägre än vanligt. 

Starka tvålar vid dusch och rengöring tvättar bort hudens naturliga fukt och många med en torr hudtyp upplever att huden känns ännu mer stram efter rengöring. Det kan därför vara passande att använda milda oljor som löser upp smuts och rengör huden utan att torka ut den. 

Det är viktigt att använda återfuktande produkter som låser in fukt och fett i huden. Fetare krämer och rengöringsmjölk är bra alternativ för en torrare hud då de verkar återfuktande medan det kan vara klokt att undvika gelprodukter då dessa har en tendens att torka ut hud. Produkter med glycerin och karbamid är bra då dessa ingredienser är  mycket återfuktande. Eftersom torr hud även har svårt att behålla fukt i huden är mineraloljor som innehåller paraffin ett bra komplement då ingrediensen hjälper till att stänga inne fukten i huden.  

Det kan även vara bra att exfoliera huden regelbundet för att hjälpa produkterna att gå ner djupare i huden för extra återfuktning.

Tillfälliga hudtillstånd

Glåmig hud

När man har en glåmig hud saknar huden sin naturliga lyster. Huden kan se blek, grå, trött och livlös ut. Något som är vanligt är att vi upplever vår huds kondition som glåmig under vinterhalvåret då huden är torrare. Men genom att tillföra fukt och lystergivande ingredienser efter exfoliering med t ex en kemisk peeling eller Hydrafacial kan du återfå din naturliga lyster. Exfolieringen hjälper till att avlägnsa hudens översta lager där gamla hudceller ligger och minskar hudens naturliga lyster. Effektivt är sedan att boosta huden med serum och gärna ansiktsmask några gånger i veckan. Produkter som innehåller Vitamin C skyddar inte bara huden mot yttre faktorer utan ger huden även härlig lyster.

Yttorr hud

Yttorrhet beror på att din hud saknar fukt och är uttorkad. Yttorrhet kan drabba alla hudtyper och är normalt säsongsbaserad. Det är vanligare att uppleva yttorrhet under vinterhalvåret och då upplevs huden oftast stram, röd och irriterad.

Lider du av yttorr hud är din hud i stort behov av produkter med mycket fukt och näring för att återfå fukt till huden. Anledningen till att huden blir yttorr beror vanligtvis på brist av vårdande återfuktande produkter, kalla klimat eller för mycket solexponering.

Personer med fet, oljig eller acnebenägen hud kan också uppleva att huden är yttorr. Detta är oftast ett resultat av överbehandling med uttorkande produkter för att bekämpa acne, finnar och pormaskar.

Fortfarande osäker på vilken hudtyp du har? Prova vår Haelo skinguide för att få anpassade produkter och behandlingar för just din hudtyp. 
Relaterade produkter och behandlingar
Relaterade nyheter och artiklar