Rosacea och rodnad: tips för att förebygga och behandla
Hem /Din Hudhälsa /Rosacea och rodnad: tips för att förebygga och behandla
Bild av: Rosacea och rodnad: tips för att förebygga och behandla

#Hudtillstånd

#Hudvård

#Rodnad

#Rosacea

Rosacea och rodnad: tips för att förebygga och behandla

Författare:
Content Haelo
Publicerad:
Jun 24, 2023
Bild av: Rosacea och rodnad: tips för att förebygga och behandla

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som orsakar rodnad och inflammation i ansiktet. Det kan också förekomma knottror, varblåsor och utslag. I denna artikel kommer vi att diskutera orsakerna bakom rosacea, dess symptom och hur man kan behandla sjukdomen. Vi kommer också att titta på olika sätt att hantera rodnad i ansiktet.

Vad är Rosacea?

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som orsakas av en barriärskada och inflammation i huden. Symptom för rosacea visar sig som rodnad och utslag, vanligast i ansiktet och när man är över 30 år gammal. I vissa fall kan man få mer framträdande ytliga blodkärl, varblåsor och knottror. Det kan också ge ögonbesvär och visa sig genom irriterade och röda ögon. Om du lider av rosacea får du vanligtvis besvär i ansiktet - näsan, kinder, hakan samt pannan är partier som brukar bli inflammerade. Hur mycket besvär varierar från person till person och är mycket individuellt och de kan blossa upp vid intag av viss kost, solexponering eller stress.Rosacea förväxlas ofta med acne, då symptomen liknar varandra. Rosacea går inte att ta bort permanent, men det går att lindra symptomen genom att använda milda och varsamma produkter som verkar inflammatoriskt.

Hur kan jag förebygga att min rosacea blossar upp?

Tyvärr kan rosacea inte förebyggas helt och hållet eftersom dess orsaker inte är helt kända. Men det finns några steg du kan ta för att minska risken för att utlösa rosacea-symtom eller förvärra befintliga symtom.

 • Undvik eller minska intaget av alkohol och koffein, eftersom dessa ämnen kan förvärra rosacea.
 • Skydda huden från solen genom att använda solskyddsfaktor och att undvika direkt solljus under de varmaste timmarna på dagen.
 • Använd milda hudvårdsprodukter som inte irriterar huden, undvik produkter med starka kemikalier eller dofter.
 • Undvik att skrubba eller gnugga huden för mycket vid rengöring.
 • Använd endast milda, icke-irriterande rengöringsprodukter och applicera fuktighetskräm efter rengöring för att återfukta huden.
 • Undvik extrema temperaturer, både kallt och varmt väder kan trigga rosacea-symptom.
 • Undvik stress så mycket som möjligt. 

Vad beror rodnad på?

Rodnad beror på att ytliga kärl under huden vidgar sig för att mer blod ska ha möjlighet att flyta under hudens yta. Huden blir då rödflammig och varm. Fysisk aktivitet, temperaturändringar, stress, solexponering och föroreningar är orsaker som bidrar till rodnad hy.Rodnad kan även uppstå om din hud är eller har blivit känslig. Det är ett tillstånd som alla hudtyper kan hamna i under fel förutsättningar, luftföroreningar, hormonell obalans eller dålig kost. Lider du dessutom av eksem, allergi eller rosacea kan huden bli rödflammig, klia och kännas torr.Med åldern får majoriteten av befolkningen försvagade ytliga blodkärl, som kan te sig som rodnad eller spruckna blodkärl. Det är allra vanligast hos kvinnor i medelåldern. Genetiska faktorer har stor betydelse, men även yttre påfrestningar. För ytliga blodkärl finns det effektiva behandlingar för att reducera dessa och vid hud som lätt rodnar eller blir röd finns det ett antal ingredienser och produkter som kan lugna huden. Däribland exempelvis eukalyptus och lakritsextrakt.

Hur kan jag förebygga rodnad i ansiktet? 
 • Använd produkter som är speciellt utformade för att minska rodnad och irritation i huden.
 • Undvik extrem temperatur, såsom hetta eller kyla, som kan orsaka rodnad i huden.
 • Skydda huden från solen med en hög SPF-solkräm och undvik att vara i direkt solljus under de hetaste timmarna på dagen.
 • Undvik att använda hårda kemikalier och rengöringsmedel på huden.
 • Undvik att äta starkt kryddad mat och dricka alkohol och koffein i överdrivna mängder, eftersom dessa faktorer kan orsaka rodnad i huden.
 • Försök att stressa ned eftersom stress kan förvärra rodnad och inflammation i huden.
 

Boka en konsultation och ta reda på vad vi på Haelo kan göra för dig. 

Relaterade produkter och behandlingar
Relaterade nyheter och artiklar